Ciresele

Ciresele suficient de coapte si nealterate reprezinta pentru sanatatea noastra un adevarat miracol.

Foarte important este soiul deoarece ciresele au efecte terapeutice destul de diferite.

  • Ciresele galbene sau de o culoare mai deschisa au  efect diuretic  puternic, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor si pentru stimularea digestiei.
  • Ciresele de un rosu inchis sau cele negre sunt mai des folosite, deoarece sunt considerate mai complexe ca actiune, avand efecte antioxidante foarte puternice – un medicament  eficient  contra  afectiunilor cardiace si a celor vasculare si a  anumitor forme de cancer.
  • Ciresele amare sunt cele mai pretuite de terapeuti, sunt  excelente pentru tratarea durerilor musculare,  a afectiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.

Ciresele in stare de fruct se consuma  bine spalate, la temperatura camerei , de preferinta pe stomacul gol, cu minimum 15 minute inainte de a manca. Doza zilnica terapeutica este de un kilogram pe zi, mancate in doua-trei reprize.  O cura de cirese dureaza minimum 3 saptamani.

Sucul proaspat de cirese se obtine cu ajutorul unui storcator de fructe. Cel mai eficient din punct de vedere terapeutic este sucul obtinut din cirese negre si cel obtinut din cirese amare. La acesta din urma se va adauga miere lichida, asa incat sa i se corecteze gustul amar si sa i se prelungeasca termenul de valabilitate . Se consuma zilnic o jumatate de litru – un litru de suc, in cure de minimum doua saptamani.

Siropul de cirese amare se obtine prin zdrobire sau cu ajutorul storcatorului de fructe.  Sucul rezultat se lasa intr-un vas transparent vreme de o ora, nemiscat, pentru a se separa partea limpede de cea cu sedimente. Numai sucul limpede va fi apoi tras cu ajutorul unui  furtun si se  pune intr-un alt vas, unde se va amesteca cu miere pana cand se omogenizeaza.

La un litru de suc limpede de cirese amare se adauga doua kilograme de miere de albine, iar amestecul rezultat se pune in sticle inchise ermetic si se pastreaza in locuri intunecoase si cat mai reci. Se consuma zilnic o suta de grame din acest sirop amestecat cu apa  pentru bolilor inflamatorii si degenerative.

Nu s-au cunoscut  contraindicatii la consumarea acestor fructe, cu exceptia persoanelor cu sensibilitate gastrica si a celor cu colita de fermentatie activa.

Diabeticii vor tine cont ca aceste fructe, desi nu sunt foarte bogate in zaharuri, au un continut semnificativ de hidrati de carbon, care va fi luat in calcul la regimul zilnic.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ