Cele mai bune carti de bucate romanesti

Internetul abunda de informatii si retete culinare, bloggerii se intrec in retete care mai de care mai spectaculoase, iar emisiunile TV cu format gastronomic nu lipsesc de pe niciun post de televiziune. Cu toate acestea, nimic nu poate inlocui o carte cu retete traditionale, din care sa inveti sa iti rasfeti familia cu ciorbite la fel de delicioase ca ale mamei, sarmalute ca ale bunicii sau cozonaci pufosi ca ai vecinei.

Pentru gospodinele aflate la inceput de drum, dar si pentru cele care isi doresc sa isi perfectioneze arta culinara, am intocmit o lista cu cele mai bune carti de bucate romanesti din care se pot inspira.

1. Carte de bucate, de Sandra Marin (Editie Integrala) – Cumpara Online

Retetele atent culese de Sanda Marin (pe numele sau adevarat Cecilia Maria Zapan) au rezistat exigentelor a catorva generatii, iar pentru multi dintre noi acestea definesc gastronomia romaneasca.

Astfel, peste 1500 de retete au fost reunite intr-un volum restaurant, care a dobandit o forma editoriala moderna.

2. Carte de bucate, de Silvia Jurcovan -Cumpara Online

 

Nostalgicii isi amintesc probabil de bucataria mamei in care, alaturi de cartea Sandei Marin, trona si “almanahul culinar” al Silviei Jurcovan.

Nu ai cum sa dai gres cu retetele vechi, traditionale, daca alegi sa gatesti din aceasta carte de bucate. De fapt, aceasta colectie de retete romanesti a luat nastere in momentul in care fiul Silviei (plecat departe de casa) a cerut cateva retete care sa il ajute sa reproduca gusturile copilariei.

Cartea este scrisa intr-o maniera simplista, astfel incat sa fie inteleasa chiar si de cei care intra pentru prima data intr-o bucatarie si contine diverse sfaturi si secrete (ex: cum sa repari o mancare sarata, cum sa conservi patrunjelul etc).

“Am intocmit aceasta carte de bucate din dorinta de a veni in ajutorul tinerilor casatoriti, care nu au avut timp sa-si insuseasca arta de a pregati bucate gustoase”, marturisea autoarea in prefata primei editii, in 1975.

3. De re culinaria, de Pastorel Teodoreanu- Cumpara Online

Daca esti pasionat de gastronomie, nu ai cum sa nu fi auzit de celebrul avocat si scriitor roman Alexandru Osvald Teodoreanu (cunoscut sub pseudonimul Pastorel Teodoreanu). Acesta era un membru de seama al boemei iesene si bucurestene si era catalogat ca un adevarat gurmand si fin degustator de vinuri.

Stilul savuros si epigramele prezente in aproape fiecare capitol recomanda cartea “De re culinaria” pentru colectia ta gastronomica.

Si ca sa te convingem, iata ce spunea Pastorel Teodoreanu in legatura cu prepararea unei retete:

“O reteta de mancare este ca si o partitura: trebuie interpretata. Menuetul lui Beethoven e acelasi pentru toate privirile. Dar una e pe vioara maestrului George Enescu si alta e pe dibla lautarului de la Moara Vaduva”.

4. Carte regala de bucate, de Principesa Margareta a Romaniei- Cumpara Online

In urma cu 3 ani, Principesa Margareta a Romaniei a scos pe piata o carte de bucate, in care a adunat peste 60 de retete cu preparate care i-au atras atentia de-a lungul timpului. Astfel, vei avea prilejul sa afli ce bunatati se servesc la mesele familiilor regale din Europa si care sunt preferintele culinare ale familiei regale.

Mai mult decat atat,  dupa cum declara insasi Principesa Margareta la momentul lansarii “aceasta este o carte de familie”.

 5. Dictatura Gastronomica, 1501 feluri de mancare, de Constantin Bacalbasa – Cumpara Online

Constantin Bacalbasa a fost una dintre figurile marcante ale perioadei interbelice. Ziarist, memorialist si om politic ca formatie, Bacalbasa era un personaj care avea cultul mancarii si aprecia deopotriva bucataria traditional-romaneasca si inovatiile culinare din bucataria europeana.

 

Cartea “Dictatura Gastronomica, 1501 de retete”  este dincolo de o culegere de retete o incantare epica pentru gurmanzi, un fel de enciclopedie sau tratat despre arta de a manca.

6. Bucataria Romaneasca de la 1841 pana astazi, de Patricia Alexandra Pop- Cumpara Online

 

Autoarea face o incursiune in bucataria traditionala romaneasca si scoate la lumina retete vechi, deprinse din alte veacuri si, in final, prezinta si preparate ale bucatariei moderne, cu influente internationale.

Volumul de fata reuneste retetele din toate colturile Romaniei (Ardeal, Banat, Bucovina, Maramures, Moldova, Muntenia, Oltenia), structurandu-le insa in capitol distincte.

7. Intelectuali la cratita, Amintiri culinare si 50 de retete- Cumpara Online

 

Daca iti doresti mai mult decat o carte de bucate si vrei sa citesti fragmente din amintirile unora dintre personalitatile momentului, iti recomandam aceasta carte.

Putem aminti doar cateva nume din spatele retetelor personalizate: Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Oana Pellea etc.

  8. Dulciuri de poveste, de Olivia Steer – Cumpara Online

S-a facut cunoscuta mai intai ca prezentatoare de televiziune, insa Olivia Steer a demonstrat ca este si o scriitoare talentata (cartea “Dulciuri de poveste” este mai mult decat o colectie de retete), dar si o bucatareasa desavarsita.

 

Ramane sa deascoperiti singuri cele 12 retete dulci, din fructe alese, care te indeamna sa le pregatesti aproape in joaca.

 


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Cele mai bune carti de bucate romanesti , 5.0 out of 5 based on 1 rating

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ